Friday, January 29, 2010

Imran sedang menyusukan anak kambing di Agro Gemilang Farm Banting pada 25 Jan 2010


Salam Semua...

Terlalu lama rasanya blog ini tidak di update...pelbagai tarikh penting telah terlepas seperti Hari Raya Aidilfitri, Aidil Adha dan Tahun Baru..Di dalam tempoh tersebut pelbagai perkara telah berlaku bagi Zam Ladang Ternak..

Pokok Napier yang kami tanam telah menunjukkan hasil..berkat khidmat nasihat dan panduan daripada otai-otai semua..Kami juga telah memiliki mesin chopper bagi tujan penghasilan silaj..

Kami juga telah menaiktaraf kandang kami dimana kini berkapasiti 70~80 ekor pada satu-satu masa..ianya juga dilengkapi dengan wad-wad bagi tujuan pengasingan induk yang bunting, pejantan dan anak-anak kambing..Terima kasih kepada Pertubuhan Peladang yang sudi memberi sedikit pinjaman bagi tujaun naik taraf ini..

Dalam tempoh yang lama ini juga kami telah melakukan beberapa siri lawatan ke kandang-kandang rakan-rakan ternakan kambing..Di sini kami berpeluang berbincang dan bertukar-tukar pendapat bagi mendapatkan pengetahuan serta berkonsi pengalaman masing - masing..

Selain darpada itu, kami juga sedang mengumpul anak boer betina lepas cerai susu bagi tujuan induk. Ini adalah kerana kemampuan kewangan kami yang agak terhad untuk memiliki induk2 boer matang yang harganya jauh lebih tinggi..

Insya Allah hingga bertemu lagi dengan lain-lain laporan kemajuan projek kecil ternakan kambing kami untuk dikongsi bersama anda tuan/puan semua.....

Wasalam....

No comments:

Post a Comment